Uitgeverij Schatkist boeken.

 Wierenga, Pieter: Voeden en opvoeden van Nieuwetijdskinderen”

Overal zijn diploma’s voor, behalve voor ouders - terwijl dat kennelijk de allerbelangrijkste baan op aarde is.

Dit boek gaat niet over het ‘dresseren’ van kinderen, maar laat zien dat zodra de kinderen van deze tijd problemen vertonen, de oplossing daarvan te vinden is in hun directe omgeving. Daarom is het ook zo belangrijk dat ouders in de eerste plaats goed voor zichzelf zorgen in het belangrijke proces van opvoeden. De veelbelovende kinderen van deze tijd hebben grote behoefte aan een veilige plek, waar ze bij betrouwbare, rotsvaste ouders de gelegenheid krijgen een gezond fundament voor hun latere leven te bouwen. In padvinderstermen vertaald: ‘dat de kinderen een gezonde geest in een gezond lichaam ontwikkelen’. Daarvoor is een stevige en eerlijke begeleiding onontbeerlijk, naast gezonde voeding natuurlijk. Kortom: een boek over een voedende opvoeding voor alle betrokkenen.

In dit boek komen regelmatig kinderen zelf aan het woord over hun opvoeding. Ze kunnen daarbij eindelijk eens hun kant van de zaak belichten. Weliswaar achteraf en niet rechtstreeks: het blijven stiefkinderen. Hun commentaar op de opvoeding bevat letterlijk veel ongehoords. Menig wenkbrauw zal omhoog gaan bij het lezen van de ingenieuze wijzen waarop kinderen strategieën ontwikkelen om onoverbrugbare misverstanden bij de opvoeding te overleven. Ze vormen dan afgesplitste innerlijke kinderen die ‘baas’ worden van een zelfgekozen strategie. Hun rapportage van wat er indertijd gebeurde, is uitermate instructief voor ploeterende ouders. Het enorme aantal misverstanden tussen opvoeder en kind komt voor het voetlicht. Duidelijk wordt dat gemakzucht bij het opvoeden aan de wieg staat van veel later ongemak.

Anita schrijft: “Met een ander vriendinnetje proberen we op allerlei manieren contact te maken met onze echte ouders. We willen dat ze ons weer komen halen. We maken drankjes en laten ballonnen op met brieven eraan.”
Onno in zijn brief: “Van mijn eerste jaren herinner ik me het meest de momenten met mijn moeder. Maar ook dat ze dreigde weg te lopen als ik niet lief was. Ze pakte een keer haar koffer om mij te tonen dat ze het meende.”

 

klik op de afbeeldingen om deze vergroot weer te geven.

Klik hier om reacties van lezers te bekijken.

Klik hier om dit boek te bestellen (als particulier).

Klik hier om dit boek te bestellen (als boekhandel).

Omvang: 240 pagina’s
Prijs: € 22,95 per stuk (incl. 9% BTW, excl. verzendkosten).
Auteur: Pieter Wierenga
ISBN: 9789065232618

terug naar boekaanbod